Jesteś tutaj: Strona główna» Świetlica» Program edukacji żywieniowej "JAK JA JEM?"
Program edukacji żywieniowej "JAK JA JEM?"
Nasza szkoła przystąpiła do projektu dotyczącego edukacji żywieniowej - EIT Food School Network „Jak ja jem?”.Jest to bezpłatny program stworzony przez EIT Food School Network, dedykowany dla szkół podstawowych.
Jego celem jest zmiana nawyków związanych z dietą wśród uczniów klas III-V szkół podstawowych podczas 4-tygodniowej edukacji żywieniowej.
,,Jak ja jem” składa się z:
- serii materiałów (filmów i plakatów) z poradami żywieniowymi oraz informacjami na temat
produktów z różnych grup żywności - aplikacji internetowej zaprojektowanej do testowania nawyków żywieniowych dzieci oraz ich
preferencji żywieniowych przed i po realizacji programu. - podręcznika wspomagającego nauczycieli podczas przeprowadzenia programu
SPOSÓB PROWADZENIA LEKCJI
1. Rozpocznij każdą lekcję filmem, który wprowadza uczniów do danego tematu (5-10 minut).
W tym tygodniu prezentujemy uczniom Film 1: Zdrowe jedzenie. Warzywa i owoce.
link: https://www.youtube.com/watch?v=qr95v4GEqTI&feature=emb_title
2. Następnie, zaprezentuj plakat/-y i odpowiedz na pytania dzieci.
PLAKAT NR 1 LINK:
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Podstawy-zdrowego-od%C5%BCywiania.pdf
PLAKAT NR 2 LINK:
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Warzywa-i-owoce.pdf
Wersja papierowa plakatów znajduje się w świetlicy.
3. Zakończ lekcję wnioskiem do zapamiętania przez dzieci (wnioski zamieszczone są podręczniku przy tematach lekcji).
Program "Jak ja jem?" - II TYDZIEŃ
Lekcja 2 – Produkty zbożowe
Lekcja 3 – Nabiał. Jajka.
SPOSÓB REALIZACJI TEMATÓW/PRZYDATNE LINKI:
1. Rozpocznij każdą lekcję filmem, który wprowadza uczniów do danego tematu (5-10 minut).
W tym tygodniu prezentujemy uczniom następujące filmy/prezentacje
link do tematu Produkty zbożowe https://www.youtube.com/watch?v=jtIZFnd4fJQ&feature=emb_title
link do tematu Nabiał i jajka https://www.youtube.com/watch?v=uiA6ZMN_STE&feature=emb_title
2. Następnie, zaprezentuj plakat/-y i odpowiedz na pytania dzieci.
Link do plakatu do tematu Produkty zbożowe
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Produkty-zbo%C5%BCowe.pdf
Link do plakatów do tematu Nabiał i jajka
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Jajka.pdf
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Mleko-i-produkty-mleczne.pdf
Wersja papierowa plakatów znajduje się na korytarzu szkolnym.
3. Zakończ lekcję wnioskiem do zapamiętania przez dzieci
Program "Jak ja jem?" - III TYDZIEŃ
SPOSÓB PROWADZENIA LEKCJI
Przeprowadzenie 10-15 minutowej - lekcja nr 4 i lekcja nr 5
• Lekcja 4 - Mięso i ryby. Rośliny strączkowe.
• Lekcja 5 - Tłuszcze: oleje, orzechy, pestki. Słodycze i fastfoody.
SPOSÓB REALIZACJI TEMATÓW/PRZYDATNE LINKI:
1. Rozpocznij każdą lekcję filmem, który wprowadza uczniów do danego tematu
W tym tygodniu prezentujemy uczniom następujące filmy/prezentacje:
link do tematu Mięso i ryby. Rośliny strączkowe.
https://youtu.be/8ptgCMRqlIU
link do tematu Tłuszcze: oleje, orzechy, pestki. Słodycze i fastfoody.
https://youtu.be/8KwUio0yTRc
2. Następnie, zaprezentuj plakaty i odpowiedz na pytania uczniów.
Link do plakatów do tematu Mięso i ryby. Rośliny strączkowe.
Mięso i ryby
1) http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Mieso-i-ryby.pdf
Rośliny strączkowe
2) http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Straczkowe.pdf
Link do plakatów do tematu Tłuszcze: oleje, orzechy, pestki. Słodycze i fastfoody.
1) Oleje, orzechy, pestki http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Oleje-orzechy-pestki.pdf
2) Tylko od czasu do czasu
http://psych.uw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/98/2020/04/Tylko-od-czasu-do-czasu.pdf
Wersja papierowa plakatów znajduje się na korytarzu szkolnym.
3. Każdą lekcję kończymy wnioskiem do zapamiętania przez uczniów.